Hoe verzorg je wol?

Over wassen, pillen en verzorging

October 26, 2017
sweater verzorg

“Hoe verzorg je wol nou?”  Dat is een vraag die vaak aan ons wordt gesteld. Daarom geven wij je in deze blogpost graag wat tips over het wassen en verzorgen van wol.

Wassen

Onze eerste tip is om wol niet na elke draagbeurt te wassen. Wol is een natuurproduct met een zelfreinigende werking, daarom adviseren wij je om je favoriete truien en vesten lekker buiten te laten luchten. Een ander optie is om de damp na het douchen te gebruiken om nare geurtjes uit je kleding te verwijderen. Is het tijd om de wollen items te wassen, kies dan voor een handwas of een speciaal wolwasprogramma op de wasmachine.

Wolwasprogramma
Wil je kleding in de wasmachine wassen? Keer je wollen kledingstukken dan binnenstebuiten en zet je wasmachine aan op het wolwasprogramma. Het wolwasprogramma op de wasmachine is ingesteld op een lage tempratuur en een lage centrifugesnelheid. Dit programma voorkomt dat je kledingstuk gaat krimpen zijn vorm verliest. Gebruik daarbij een wasmiddel dat is geschikt voor wol. Babyshampoo is ook een optie. Maar gebruik niet te veel zeep. Zeep doet namelijk krimpen, meer dan tempratuur het kledingstuk laat krimpen.

Handwas
Het is ook mogelijk om je wollen items met de hand te wassen. Zorg er dan wel voor de tempratuur van het water niet te heet is. Spoel daarna de wolwas uit met lauw water. Let ook op bij de handwas dat je het kledingstuk niet wringt, maar knijp de wol voorzichtig uit. Ook raden wij je aan om een speciaal mild wolwasmiddel te gebruiken. Dit is een wasmiddel zonder enzymen. Enzymen in ‘gewone’ wasmiddelen breken namelijk de keratine-eiwitten in wol af. Dit zorgt ervoor dat wol zijn rek verliest en dus beschadigt.

Zware wollen truien en vesten verliezen tijdens het droogproces vrij snel hun vorm. We raden je dan ook aan om deze kledingstukken zoveel mogelijk liggend te laten drogen.

Pillen

Er zijn mensen die denken dat pillen een teken is van slechte kwaliteit van wol, maar dit is zeker niet waar. Pilling is een natuurlijk proces wat ontstaat bij het dragen van wol. Zelfs dure truien zijn niet immuun voor pilling.

Het is moeilijk te voorspellen of een kledingstuk gaat pillen. Pillen ontstaat door wrijving, waarbij vezels uit de stof steken en in de knoop kunnen raken met andere vezels. Hierdoor ontstaan kleine bolletjes op de stof.

Hoe je het beste om kan gaan met pillen is als eerste het kledingstuk op de juiste manier wassen, daarnaast is het ook een kwestie van het kledingstuk goed verzorgen. Het helpt om het kledingstuk na het dragen ten minste 24 uur met rust te laten. Op deze manier kunnen de vezels bijkomen. Het verwijderen van de pillen doe je gemakkelijk door de bolletjes er voorzichtig af te halen met de hand of met een pilapparaat.

Na het lezen van deze blogpost nog vragen? Reageer rustig hieronder en wij zullen je vragen beantwoorden! Natuurlijk kun je ook langs komen in een van onze winkels, onze stylisten staan klaar om je te helpen!

 

You may also like